Bij het installeren van een zonnepaneel zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden, zoals de helling die het zonnepaneel moet hebben! De helling waarop het zonnepaneel komt te staan, is rechtstreeks van invloed op de rentabiliteit! Om het meeste uit jouw zonnepanelensysteem te halen, moet en deze panelen dus een ideale hellingshoek hebben. Op deze manier is het rendement dat we eruit halen maximaal! De helling is echter niet zo lineair als het lijkt, omdat het zonlicht niet constant is gedurende de dag (en het seizoen waarin wij ons bevinden), moeten wij met dit punt rekening houden. Lees hieronder meer over de ideale hellingshoek voor zonnepanelen.

Factoren die van invloed zijn op de hellingshoek

Om de ideale helling te berekenen die een zonnepaneel moet hebben, moeten we de lichturen gedurende de dag analyseren, die afhangen van het seizoen waarin we ons bevinden. In de winter hebben we niet dezelfde uren zonlicht als in de zomer.

De hoek waaronder het zonnepaneel moet worden gekanteld, hangt ook af van de breedtegraad waarop we ons gedurende het jaar bevinden. Op het noordelijk halfrond van de planeet staat de zon bijvoorbeeld lager aan de horizon. Op het zuidelijk halfrond gebeurt het omgekeerde, de zon staat hoger ten opzichte van de horizon!

Het laatste punt waar we rekening mee moeten houden is de schaduw. We mogen niet vergeten dat op een bepaald moment van de dag de zonnepanelen geblokkeerd kunnen worden door wat schaduw. Door een gebouw, schoorsteen, boom… als dit gebeurt, zullen de prestaties van het paneel drastisch dalen!

Maar hoe steil moet een zonnepaneel zijn?

Normaal gesproken gebruiken installateurs de breedtegraad waar ze zich bevinden om zonnepanelen te kantelen. De zonnepanelen worden dus geïnstalleerd onder een hoek die gelijk is aan de breedtegraad van het gebied waar ze zich bevinden, waardoor het hele jaar door een stabiele opbrengst wordt verkregen! Hoewel het in de zomer altijd hoger is dan in de winter! En daarom is deze regel niet altijd de meest geschikte. In de winter moeten zonnepanelen zo verticaal mogelijk worden geïnstalleerd om het meeste uit zonne-energie te halen! Voor een goed energierendement van de zonnepanelen tijdens de winter moeten ze dus onder een grotere hoek, 10-15 graden, worden gekanteld dan de breedtegraad waar ze zijn geïnstalleerd! Op die manier kunnen we ze in de winter optimaal benutten, omdat de zonnestralen dan horizontaler zijn.

In de zomer moeten we het tegenovergestelde doen van in de winter! We moeten dus een lagere hellingshoek hebben, 10-15 graden, ten opzichte van de breedtegraad waar ze zullen worden geïnstalleerd. Op die manier kunnen de uren zonlicht beter worden benut.

Wil je nog meer informatie? Doe dan een dakcheck voor zonnepanelen!