Groene stroom opwekken met zonnepanelen op je bedrijfspand? Dat is een slimme zet. Niet alleen druk je de kosten op de energierekening, duurzaam ondernemen wordt steeds meer de norm. Investeren in bedrijfszonnepanelen is daarom niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de toekomstbestendigheid van je bedrijf. Voor de panelen op het dak van je onderneming liggen en hun werk kunnen doen valt er echter wel het een en ander uit te zoeken. Hieronder een korte checklist.
Draaglast dak
Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Dit kan te maken hebben met een gebrek aan zonpotentie maar ook met de constructie. Soms is een dak niet sterk genoeg om zonnepanelen te kunnen dragen. Daarom is het allereerst belangrijk de draaglast van het dak te kennen.
Omgevingsvergunning
Is je dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, dan is het zaak om te controleren of je hier wellicht een omgevingsvergunning voor nodig hebt. Soms kan het nodig zijn om deze aan te vragen. Je kunt dit controleren via het bestemmingsplan van jouw gemeente.
Verzekering
Check ook altijd bij je verzekeraar welke gevolgen het plaatsen van zonnepanelen heeft voor je verzekering. De hoogte van je premie kan wijzigen omdat jouw bedrijfspand in waarde stijgt bijvoorbeeld. Daarnaast hebben verzekeraars vaak voorwaarden met betrekking tot installatie en onderhoud van de panelen.
Inspectie
De Scope 12 is een specifieke keuring van zonnestroom installaties en zonnepanelen. Deze scope is ontstaan uit een samenwerking tussen stichting SCIOS en verzekeraars en komt voort uit de toename van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Voor meer informatie en het laten uitvoeren van een Eerste Bijzondere Inspectie en periodieke inspecties kun je terecht bij bijvoorbeeld CSC-inspecties.
Subsidies
Duurzaam ondernemen wordt door de overheid gestimuleerd en daarom kun je voor het gebruik van zonnepanelen in aanmerking komen voor verschillende subsidies en belastingvoordelen. De aanschaf van zonnepanelen is een investering. Daarom is het slim om uit te zoeken voor welke voordelen jouw onderneming precies in aanmerking komt.
Terug levering
Terug leveren aan de netbeheerder doe je wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan gebruikt. Niet iedereen mag terug leveren. Zo moet je bijvoorbeeld een kleinverbruikaansluiting hebben. Dit kun je controleren via jouw netbeheerder. Daarnaast mag niet in iedere regio in Nederland terug geleverd worden. Jouw netbeheerder kan je meer vertellen over eventuele beperkingen.
Garantievoorwaarden
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen te verkrijgen. Laat je daarom goed adviseren welke zonnepanelen het beste bij jouw onderneming passen. Heb je eenmaal een type zonnepaneel gekozen? Dan is het slim om ook de garantievoorwaarden van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken.