Rond de 4,5 miljoen mensen zijn in Nederland in het bezit van een eigen koophuis. Velen wonen er al jaren, anderen zijn net hun nieuwbouwhuis ingetrokken. Op een totaal van bijna 8 miljoen woningen in ons land woont de meerderheid in een koopwoning. Het traditionele rijtjeshuis is nog steeds de meest voorkomende woning. De eengezinswoning is ook ruim in de meerderheid ten opzichte van de meergezinswoningen, de flat of appartement. De verwachting is dat de bouw van appartementen, gezien de woning schaarste, zal toenemen. Vele huiseigenaren verbouwen of verfraaien hun paleisje gedurende de jaren meerder keren. Er zijn zoveel mogelijkheden te bedenken. Zonnepanelen, een uitbouw of een nieuwe vloer. Maar de keuze gaat in de meeste gevallen tussen een nieuwe keuken of badkamer. Steeds meer mensen kiezen er ook voor om hun bestaande woning beter te isoleren. De komende jaren zal naar verwachting het aantal nieuw te bouwen woningen stijgen.
Isoleren van je woning
Het goed isoleren van je woning is van groot belang aangezien je niet onnodig veel stookkosten wilt maken. Verder is isolatie van belang om geluidsoverlast tegen te gaan. Isolatie is meer dan ooit het toverwoord. Wie goed isoleert, verlaagt zijn energiekosten en verhoogt de waarde van zijn huis. Er is een grote keuze in isolatiemateriaal te verkrijgen. Een veel gebruikt isolatiemateriaal is isolatie wol dat is een verzameling van glas en steenwol. Isolatie wol is te verkrijgen op rollen of in de vorm van harde platen. Isolatie wol is duurzaam, geeft een zeer goede geluid en warmte isolatie. Verder heeft isolatie wol een hoge ontbrandingstemperatuur waardoor het zeer brandveilig is.
Isolatie en nieuwbouwwoningen
De isolatie eisen die gesteld worden aan nieuwbouwwoningen zijn zeer streng. Dat is ook logisch, de woningen moeten de nieuwe standaard zijn als het gaat om energiezuinigheid, en een flink aantal jaren meegaan op dit gebied. De eisen die worden gesteld hangen vooral aan de Rc waarde. De Rc waarde staat voor de warmteweerstand van een constructie en heeft te maken met hoeveel warmte er in de woning wordt vastgehouden. Bij nieuwbouwwoningen is goede spouwmuurisolatie ook van het grootste belang. Diverse isolatiematerialen zijn geschikt voor het isoleren van de spouwmuur. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen voor en nadelen. De keuze voor het soort spouwmuurisolatie is echter van veel factoren afhankelijk, waarbij de prijs van het materiaal lang niet altijd doorslaggevend is. Isolatie plaats je voor jaren en de keuze van het juiste isolatiemateriaal is in veel gevallen belangrijker dan de prijs.