Iets wat maar weinig mensen zich beseffen is dat de vloer van een pand of woning bestaat uit meerdere lagen. Een dekvloer heeft een belangrijke functie wanneer we hiernaar kijken. Deze vormt namelijk een laag tussen de bovenlaag en de constructieve vloer. Maar wat is een dekvloer precies?

Er zijn voor een dekvloer meerdere benamingen. Deze tussenvloer wordt onder andere een smeervloer, een uitvlak voer of een vulvoer genoemd. Een vloer als deze heeft niet enkel één functie. Hij wordt continu gebruikt als egalisatie vloer, maar ook voor geluidsisolatie en verwarmingsdoeleinden.

Hoe wordt een dekvloer voor vloerverwarming toegepast?

Een dekvloer voor vloerverwarming wordt vaak geplaatst in de nieuwbouw of renovatieprojecten. Een dekvloer voor vloerverwarming is een vloer die bovenop de constructieve vloer wordt gelegd. De vloer wordt in volledige egale staat afgeleverd. Daarom is een dekvloer ook zeker geschikt om extra toplagen aan te brengen. Vaak wordt een dekvloer geproduceerd van een dunne laag aan speciale specie die een aantal centimeter dik is. Een dekvloer voor vloerverwarming wordt meestal gemaakt van anhydriet of zandcement.

De bovenste laag is de laag die daadwerkelijk zichtbaar is. Dat kan dus vloerbedekking zijn zoals bijvoorbeeld laminaat of parket. Daartussen wordt een isolatiepakket geleegd. De dekvloer wordt niet enkel gebruikt als tussenvloer. In een iets modernere situatie wordt de dekvloer vaak ook gebruikt als een bovenlaag.

Wat is er mogelijk met een dekvloer?

Een van de mogelijkheden is dus vloerverwarming. Een dekvloer voor vloerverwarming is dus een dekvloer die in het bijzonder gericht is op het toepassen van vloerverwarming. Een dekvloer biedt de optie om allerlei leidingen op goede manier in de vloer te verwerken.

Het plaatsen van de vloer

Het plaatsen van deze vloer is wel iets waar specialisme voor nodig is. Het is zeer belangrijk dat de juiste verhouding ontstaat tussen de materialen in de vloer. Deze is afhankelijk van de druksterkte die je voor ogen hebt. Deze is weer afhankelijk van wat voor een soort gebouw de vloer in geplaatst moet worden en de verwachte belasting van de vloer.
Daarnaast is bij een dekvloer voor vloerverwarming ook belangrijk dat er een smeerlaag wordt aangebracht. Hierbij moet een onderscheid worden gemaakt tussen scholen, kantoren, woningen, garages, et cetera.
Daarnaast moet een dekvloer ook voor een bepaalde periode drogen. Men kan over de vloer lopen na 24 uur, maar dan is de ondergrond nog niet droog. De vloer zal ongeveer met één centimeter per week drogen. Dit proces kan machinaal worden versneld. Daarnaast heeft de samenstelling van het mortel ook de nodige invloed op de tijd die nodig is om te drogen.

Bron: Homewishez.nl