Het installeren van een stralend vloersysteem in een woning betekent veel comfort en gezelligheid in koude periodes zoals de winter. Een van de belangrijkste voordelen van een vloerverwarming verdeler is de mogelijkheid om het huis in één keer te verwarmen, wat niet mogelijk is met een traditionele airconditioner.

In het vloerverwarmingssysteem wordt de temperatuur geregeld door middel van sensoren die in alle kamers van het huis zijn geïnstalleerd. Op deze manier kunnen desgewenst verschillende temperaturen worden gebruikt.

Als de vloer wordt verwarmd, wordt de warme lucht lichter en stijgt deze op natuurlijke wijze, waardoor de hele omgeving soepel en aangenaam wordt verwarmd, zonder de omgeving te verstikken, lawaai, droogte of ruimte in beslag te nemen, zoals bij airconditioners het geval is. Bij het gebruik van vloerverwarming is er ook het voordeel dat er geen zuurstof wordt verbrand, zoals bij traditionele kachels het geval is.

Soorten verwarmde vloeren

Vloerverwarmingssystemen zijn verkrijgbaar in twee hoofdvormen: hydraulisch en elektrisch.

In het hydraulisch systeem vindt de verwarming plaats via een met water gevoede leiding, dit water wordt verwarmd in een ketel die onder het beton is bevestigd en wordt meestal geplaatst op plaatsen zoals de keuken, de wasserette of de garage.

In het elektrische verwarmingssysteem wordt het proces uitgevoerd door middel van elektrische weerstanden in de vorm van een spoel of verwarmingsdekens, die ook onder de betonnen vloer worden bevestigd.

Hoe de stralingsvloer wordt onderhouden

Het systeem moet om de drie jaar worden onderhouden. Tijdens het onderhoud wordt het water uit het gesloten circuit ververst, want als het in contact komt met het metaal, wordt het vuil.

De thermostaten moeten om de twee jaar worden vervangen.

Waar de stralingsvloer te installeren

De verwarmde vloer is compatibel met elke coating, maar het is raadzaam om alle richtlijnen van de leverancier te volgen om een goede werking van het systeem te garanderen.

Sommige soorten vloeren hebben een beter vermogen om warmte af te voeren door de omgeving, zijn de zogenaamde koude vloeren, zoals keramiek, graniet, porselein en marmer. Houten vloeren hebben een iets lager warmtedissipatievermogen, maar dit verschil is nauwelijks merkbaar en stoort de werking van het apparaat niet.

Het is belangrijk om het belang te benadrukken van het plaatsen van de vloerverwarming wanneer het huis in aanbouw is of, nog beter, in het bouwproject. De verwarmde vloer heeft ruimte nodig, en die zal hoger zijn dan normaal, dankzij het hele apparaat dat eronder gaat.

Als iemand een huis met de juiste voet hoog wil, moet hij het iets hoger doen dan hij denkt, omdat de vloer dan een goede ruimte inneemt. Over het algemeen zal het bedrijf dat dit soort systemen verkoopt en installeert een professional voorstellen om te evalueren welke vloer het meest geschikt is en wat er moet worden uitgedacht en gedaan zodat het eruit ziet zoals de klant wil.

Bij kant-en-klare gebouwen vereist de installatie van de verwarmde vloer veel ingrepen om een groot deel van de vloer te breken, aangezien het circuit zich onder de ondervloer moet bevinden, zodat het een minimale dikte heeft voor de isolatielaag, de kabels of leidingen en de beschermlaag. Na de installatie van het verwarmingssysteem kan de vloer normaal worden gewassen.

Bron: 123verbouwen.nl