Schuimbeton

Op het ogenblik dat er verbouwingen worden uitgevoerd wordt er tegenwoordig steeds vaker voor gekozen om gebruik te maken van schuimbeton. In principe wordt schuimbeton gebruikt als uitvullingslaag onder de chape. Dit is echter lang niet de enige toepassing welke kan worden toegeschreven aan het gebruik van schuimbeton, integendeel. Het is namelijk algemeen bekend dat ze ook over licht isolerende eigenschappen beschikt. Ben jij ook benieuwd naar de manier waarop schuimbeton in de praktijk precies kan worden gebruikt en welke voordelen er allemaal aan verbonden zijn? Je komt er hier alles over te weten!

Wat is schuimbeton precies?

Schuimbeton bestaat in de praktijk uit een mengeling van cement, zand, water en schuim. Op het ogenblik dat het mengsel wordt uitgehard vormen er zich allemaal kleine belletjes. In het merendeel van de gevallen wordt schuimbeton gebruikt als uitvullingslaag welke zich onder de chape bevindt. Op deze manier kan ze bijvoorbeeld worden gebruikt om de leidingen te beschermen. Dit gezegd zijnde is het zo dat er in de praktijk op nog heel wat meer verschillende manieren gebruik kan worden gemaakt van schuimbeton. Zo kan ze bijvoorbeeld ook dienst doen als onderlaag voor vloerverwarming, maar is het ook mogelijk om er holle ruimtes mee op te vullen. In dit geval kan je onder meer denken aan kruipkelders.

Welke voordelen kunnen er worden toegeschreven aan schuimbeton?

Op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van schuimbeton zal je kunnen vaststellen dat er ook heel wat interessante voordelen aan verbonden zijn. Het zijn deze voordelen die ervoor hebben gezorgd dat menig aantal bedrijven inmiddels zweren bij het gebruik van schuimbeton. Ben jij je nog niet goed bewust van welke voordelen dit nu precies zijn? Wij hebben ze alvast nog even voor jou op een rijtje gezet:

  • Schuimbeton is vrij licht, maar het exacte gewicht is afhankelijk van de samenstelling;
  • Het materiaal is ongevoelig voor zowel rot als schimmels;
  • Schuimbeton staat er om bekend over een uitstekende duurzaamheid te beschikken;
  • Er is sprake van een gunstige cohesie;
  • Schuimbeton is zelfnivellerend dus de plaatsing kan eenvoudig en snel verlopen;
  • Schuimbeton is een vorm van vloeibare chape waardoor ze alle hoeken kan bereiken;

De duurzame eigenschappen waar schuimbeton over beschikt hebben er ook voor gezorgd dat er steeds vaker gebruik van wordt gemaakt bij duurzame verbouwingen. Plan jij ook dergelijke verbouwingen? Dan kan je daarvoor dus zeker ook kijken in de richting van schuimbeton.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

Er zijn in de praktijk ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van schuimbeton. Zo is de ruimte waarin het schuimbeton wordt gelegd gedurende 7 dagen niet bereikbaar. Dit kan uiteraard de nodige hinder met zich meebrengen voor de eigenaar van de woning. Een ander nadeel is dat een kruipruimte die wordt opgevuld met schuimbeton uiteraard verder niet meer toegankelijk is. Zijn dit nadelen waar je op zich best mee kan leven? In dat geval hoeft er je eigenlijk helemaal niets in de weg te staan om gebruik te maken van schuimbeton.

Voor schuimbeton kijk je bij Faber Comfortvloer.