Een verwarmingsketel wordt ook vaak cv-ketel, hr-ketel of combiketel genoemd. Er zijn een flink aantal redenen om te investeren in een verwarmingsketel. Zo zorgt deze ketel voor warm water uit de kraan, verbruikt hij minder energie dan een vr-ketel, compact uiterlijk, stille werking en een duurzame oplossing die lang meegaat. De levensduur van een ketel is gemiddeld 12 tot 15 jaar. Na deze tijd is het tijd om te wisselen en een nieuwe aan te schaffen. Vandaag de dag wordt er in veel huizen een hr verwarmingsketel neergezet. Je kunt dan een rendement van meer dan 100% halen, waardoor je gasrekening omlaag gaat.

Hoe onderhoud ik mijn verwarmingsketel en wat zijn de voordelen?

Voor de werking van de ketel is het essentieel dat er goed en regelmatig onderhoud gepleegd wordt. Dit is belangrijk omdat de ketel een verzamelplek is voor elektriciteit, gas en water. Er zijn een aantal zaken aan het onderhoud dat je zelf kunt doen zoals ontluchten en bijvullen. 1x per jaar is hiervoor prima. Voor overig en groter onderhoud is het verstandig om dit te laten doen door iemand die er verstand van heeft. Bij grote spelers is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een onderhoudscontract af te sluiten die precies past bij jouw wensen en woonsituatie.
De voordelen die onderhoud met zich meebrengt zijn zeer groot. Zo:

  • Wordt de levensduur van de ketel aanzienlijk verlengd
  • Help je het milieu een handje mee
  • Heb je geen zorgen over de veiligheid en werking van de ketel
  • Zijn je energiekosten minder hoog

Verschillende soorten verwarmingsketels

Wanneer je op zoek gaat naar een ketel is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent zodat je de juiste keuze kunt maken. Het is ten slotte een keuze waar je veel jaren mee vooruit kunt. Uiteraard zijn er op de markt verschillende soorten ketels om uit te kiezen. Bij de keuze kijk je met name naar je eigen woonsituatie en hoe je leeft. Hoeveel comfort zoek je, hoe groot woon je, hoeveel mensen er wonen en met welk budget rekening gehouden dient te worden. Hier op een rijtje de verwarmingsketels van boven naar beneden van een hoog naar een laag rendement:

  • Hoogrendementsketels
  • Condensatieketels
  • Biomassa ketels
  • Verwarmingsketel in combinatie met warmtepomp
  • Zonneboiler

Laat uw ketel ook altijd veilig installeren door een expert. Op deze manier wordt de ketel ook goed ingesteld zodat de ketel het beste rendement haalt. De besparingen hiermee kunnen sterk oplopen!