Een gietvloer mag dan wel slijtvast zijn, dat er nooit iets mee kan gebeuren kan niet worden uitgesloten. In de toplaag zullen in de loop van tijd altijd wel krasjes ontstaan als gevolg van gebruikerssporen. Of wat dacht je van een klein ongelukje, waarbij er iets zwaars op de vloer valt. Het repareren van de gietvloer is in dat geval de beste oplossing. Met bijvoorbeeld mortel kun je allerlei beschadigingen repareren, van een kleine kras tot verkleuring van een groot gedeelte van de vloer. 

Plaatselijk herstellen

In de meeste gevallen is het zo dat een gietvloer een kleine, plaatselijke beschadiging oploopt. Als dit het geval is kun je zelf een plaatselijke reparatie uitvoeren. Vaak gaat het om een klein krasje of een doffe plek op de vloer. Allereerst begin je met het opschuren van de plek die je wilt aanpakken. Door eerst te schuren zorg je ervoor dat de topcoating wordt verwijderd en dat de gietlaag als het ware bloot komt te liggen. Het herstellen van de vloer start met het aanbrengen van een primer. Dit doe je om ervoor te zorgen dat de nieuwe topcoating zich stevig hecht aan de gietlaag. Tot slot komen we bij de laatste stap in het reparatie- en restauratieproces en dat is het uitkiezen van de juiste transparante of kleurcoating, dat precies past bij de bestaande vloer.

Grote scheuren

Zit er een grote scheur in jouw gietvloer? Dan komt er toch iets meer bij kijken dan bij een kleine beschadiging. Dit geldt voor zowel grote als diepe krassen. Het is eventueel mogelijk om een plaatselijke reparatie uit te voeren, maar de beschadiging zal dan wel zichtbaar blijven. Je kunt grotere krassen en scheuren repareren door eventueel een nieuw gietvloer mengsel aan te brengen. Het kan daarnaast ook nodig zijn om een mortel in de vloer te spuiten. Als jij denkt dat de kras of scheur in de vloer niet kan zijn ontstaan door alleen een ongelukje, zou je toch echt op onderzoek uit moeten gaan. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat de vloer eronder is verzakt, en dan ben je toch verder van huis. 

Verkleuring 

Naast beschadigingen als krassen en scheuren kan het ook voorkomen dat de gietvloer is verkleurt. De gietvloer zal er minder mooi uitzien en dat kan irritaties opleveren. Als de vloer is verkleurd is het mogelijk om een nieuwe kleurlaag aan te brengen. Bij een nieuwe kleurlaag kun je er dan voor kiezen om voor een hoge kwaliteitscoating te gaan die zowel krasbestendig als UV-bestendig is. Dit zal verkleuring in de toekomst tegengaan en ervoor zorgen dat dezelfde uitstraling voor lange tijd wordt behouden. Dat is op zich een voordelige oplossing om de verkleuring van de gietvloer op te lossen. Het is namelijk niet nodig om de volledige gietvloer te vervangen. Dit kan bovendien ook hoog in de kosten oplopen.