We weten allemaal dat een vloerbedekking in een woning belangrijk is voor het bepalen van de sfeer. De vloerbedekking die gelegd wordt, is van grote invloed op het bepalen van de uitstraling in de woning. In eerste instantie was een vloerbedekking van stof belangrijk. Omdat echter een stoffen vloerbedekking snel vuil wordt, heeft men naar een vervanging gezocht en gevonden in tegels. Omdat deze weer koud aandoen werd daar dan weer een vloerkleed overgelegd. Dat was niet de opzet en daarom werd er daarna gekozen voor een houten vloer. In eerste instantie werden massieve houten planken gebruikt, maar dat is kostbaar. Daarom wordt in plaats van de massieve houten planken voor laminaat vloeren gekozen. Wanneer je een goede kwaliteit laminaat gebruikt, kun je praktisch geen verschil meer zien tussen een massieve houten plankenvloer of een vloer van laminaat.
 
Het verwerken van het laminaat
Wanneer je besloten hebt om laminaat in je woonkamer te gaan leggen, moet je, voordat je ze leggen, de pakken laminaat in de ruimte leggen waarin ze gelegd moeten worden. Het is belangrijk dat je ze daar 48 uur laat liggen om te acclimatiseren. Het laminaat moet wennen aan de luchtvochtigheid en de temperatuur van de kamer. Daarna kun je beginnen om de vloer te gaan leggen. Dat is belangrijk omdat er dan later geen kieren in zullen komen waardoor het laminaat verschuift. De ondervloer is ook belangrijk bij het leggen van een laminaatvloer. Omdat iedere ondervloer zijn eigen eigenschappen heeft, moet je je goed laten voorlichten welke je moet gebruiken. Je moet bij een ondervloer vooral letten op de isolatie, vochtigheid en de demping. Ook moet je aangeven als je gebruik maakt van een vloerverwarming. Dan heb je daar weer een andere soort ondervloer voor nodig. Voor een laminaatvloer in een appartement moet de ondervloer een TNO-certificaat hebben met een geluidsreductie van 10db. Het is belangrijk dat de onderburen geen last van je hebben wanneer je door de kamer loopt.  
 
Het laten leggen van een laminaat vloer
Laminaat kun je zelf leggen, omdat het tegenwoordig is voorzien van een kliksysteem. Toch is beter om een laminaat vloer te laten leggen door een vakman. Een vakman zal eerst nagaan of de vloer in orde is. De kans bestaat dat hij eerst geëgaliseerd moet worden voordat de laminaatondervloer gelegd kan worden. Een vakman ziet ook direct waar hij moet beginnen en waar de ruimte moet worden vrijgehouden voor het uitzetten van het laminaat. Omdat laminaat voor een groot deel uit hout bestaat, zal het bij een temperatuursverhoging uitzetten. Daarvoor moet er ruimte worden vrijgehouden. Een belangrijk voordeel van een laminaat vloer laten leggen is de garantie die dan hebt. Wanneer er achteraf blijkt dat er iets niet in orde is, dan zal de vakman dat gratis komen oplossen. Bron: https://vloerendeur.nl/