Erg veel mensen denken dat het niet zoveel uitmaakt, een goede afdichting. Echter is een goede en op de juiste manier gemonteerde afdichting van essentieel belang om de levensduur zo optimaal mogelijk te houden. Buiten het feit dat een slechte afdichting voor defecten of andere problemen kan zorgen, kan het ook nog is levensgevaarlijk zijn. Zo kunnen er onderdelen in de fik vliegen waarbij dit natuurlijk afhankelijk is van het apparaat. In deze tekst lees je meer over afdichtingen en wanneer je welke het best dient te gebruiken. 

Wat is een afdichting eigenlijk? 

Hoewel het bijna als zelfsprekend klinkt, is het vrij logisch als je niet precies weet wat een afdichting is of precies doet. Een afdichting kun je eigenlijk zien als een element die wordt gebruikt om een ruimte op te vullen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het afdichten van een roterende constructie. Wanneer je deze niet of slecht zou afdichten, kan dit vervolgens weer leiden tot het lekken van bepaalde vloeistoffen. Wanneer vloeistof gaat lekken is dit in de meeste gevallen erg slecht van het desbetreffende voorwerp waarbij dit kan leiden tot een defect of gevaarlijke situatie. Ook zorgt een afdichting ervoor dat er geen vuil of andere stoffen naar binnen en naar buiten kan. Zo zijn er ook enorm veel diverse soorten afdichtingen op de markt. Deze soorten zijn vervolgens ook weer onderverdeeld in statische afdichtingen en dynamische afdichtingen. Wanneer je het hebt over het afdichten van een roterende beweging, wordt er vaak gekozen voor oliekeerringen. Zo’n oliekeerring bestaat uit een rubberen afdichtingslip, veer en metalen behuizing. De afdichting wordt veroorzaakt door een dun laagje olie. Dit laagje is verwerkt tussen de rubberen afdichtingslip en de as. De reden waarom deze oliekeerring erg populair is komt doordat deze erg eenvoudig te monteren is en simpelweg erg goed afdicht. 

Hoe weet ik welke afdichting ik nodig heb? 

Afdichtingen zijn een enorme toevoeging op de markt. Hierdoor kun jij eenvoudig een dynamische of statische voorwerpen afdichten. Doordat er enorm veel verschillende afdichtingen op de markt zijn, kan het soms erg lastig zijn om te bepalen welke juist is voor jouw situatie. Wanneer je weinig tot geen verstand hebt van afdichtingen is het dan ook sterk aan te raden om hulp van een professional in te schakelen. Hierdoor weet jij zeker dat je de juiste afdichting gebruikt wat op ten duur problemen die zelfs tot levensgevaarlijke situaties kunnen uiten kunt voorkomen.